Osnovne informacije

Rafting je spuštanje po manje ili više divljim rijekama u gumenom čamcu koji se naziva raft. Iako spada u ekstremne sportove, rafting je prvenstveno vid sportske rekreacije, avanture i pravi turistički užitak. Pogodan je za svakoga i nije potrebno prethodno znanje iz veslanja, ali obavezno uz pratnju licenciranog upravljača čamcem (skipera).

Neodgovorno ponašanje posjetitelja koji odluče da se sami i bez nadzora spuštaju raftingom niz rijeku Unu, može imati ozbiljne posljedice po sigurnosti ljudi kao i za očuvanje sedrenih barijera kao jedne od najvećih vrijednosti rijeke. Ispadi ovog tipa ne samo da štete slici Nacionalnog parka, nego mogu imati i za posljedicu znatno ugrožavanje individualne sigurnosti. Osim poduzimanja mjera podizanja svijesti o posljedicama neodgovornog ponašanja, incidenti ovog tipa se strogo kažnjavaju kako bi se minimizirala pojava.

Ovisno od vremenskih uvjeta tokom određene godine, sezona raftinga na Uni traje od marta do oktobra. Najatraktivnija dionica na rijeci Uni od Štrbačkog buka do naselja Lohovo, cijelom dužinom od 15km proteže se kroz Nacionalni park. Prvi dio je dug, silovit, nepredvidljiv sa puno manjih i većih slapova, brzaka i virova. Težina Une za vrijeme visokog vodostaja tokom aprila i maja je od 3 do 5 stepeni, a tokom srednjeg vodostaja težina je od 2 do 4 stepena, staza je složena i snažna sa uzburkanom vodom oko stijena sedre, strujama i zavojima.

 

Kajak je mali čamac koji se pokreće ljudskom snagom. Najčešće ima pokrivenu palubu. Pokreće se posebnim veslom s dvjema lopaticama. Moderni kajaci se prave po različitim dizajnima za posebne svrhe, a između ostalog uz kanu se koristi u olimpijskim sportovima kajak i kanu na mirnim vodama, te kajak i kanu na divljim vodama. Kajakaštvo uz rafting predstavljaju najuzbudljivije i najzastupljenije sportsko rekreativne aktivnosti na vodama Nacionalnog parka „Una“ koje nudi nekoliko odlično organiziranih rafting agencija koje će vam osigurati nezaboravne trenutke plovidbe najatraktivnijim dionicama na rijeci Uni.

 

Prava ronilačka avantura počinje upravo na rijeci Uni, jednoj od najljepših i najčistijih rijeka u Evropi. Nezaboravnu ronilačku priču možete doživjeti samo na jednom mjestu i jednoj rijeci – UNI, a koja obuhvata: Ronjenje ispod unskih slapova i Speed River Diving. Dok se vodena masa ruši sa predivnih slapova, kovitla i pretvara u pjenu, osjećate tu čudesnu dinamiku i shvatate da se nalazite u novoj ronilačkoj dimenziji speed river diving.

Kratki pregled

Naziv etape: Štrbački buk – Loskun – Lohovo

Dužina etape: 15km

Trajanje vožnje: 3-4h

Temperatura vode: 13° do 17°C

Preporuke za primjenu međunarodnih standarda

Pravila

Zabrane