Znamenito mjesto

Naselje Orašac, uz Kulen Vakuf, najveće je mjesto u Nacionalnom parku Una. Smješteno je 11 km nizvodno od Kulen Vakufa, a neposredno prije ulaza br. 3 Ćelije koji vodi do posjetilačke zone Štrbački buk i istoimenog vodopada.

 

Orašac, maleno mjesto u potpunosti okruženo zelenilom, može se pohvaliti obiljem domaćih proizvoda i malih proizvođača koji su uglavnom porodice koje zajedničkim snagama, od najstarijih do najmlađih članova, vrijeme provode u zemljoradnji, gajenju životinja, kao i obradi dobijenih namirnica u gotove proizvode.

 

Med i proizvodi od meda, voćni sokovi, rakije, voće i povrće, iz kraja koji ne dotiče vazduh izmiješan sa industrijskom zonom, uvijek spremanih kao za sebe i svoju djecu, nema cijenu. Sve to, i još mnogo toga, na jednom mjestu, nečijom rukom pravljeno, sa mnogo ljubavi, rada, nerijetko i muke, odricanja, vremena i ulaganja, ali i mašte i cilja da jednog dana njihovi proizvodi stignu upravo do Vašeg stola.

 

Naselje Orašac ima i kulturno-historijsku vrijednost. Ovdje se nalaze ostaci istoimenog Starog grada Orašac koji je sagrađen između 1703. i 1730. godine, nastao u osmanlijskom periodu. Još jedna povijesna utvrda koja ukazuje na strateški značaj ovog kraja, a nalazi se na vrhu strmog brda iznad Orašca.

 

U Pounju narod vjeruje da je Orašac postojbina epskog junaka iz muslimanske narodne pjesme Budaline Taleta, markantne ličnosti bosanske narodne epike. Danas je u ruševnom stanju, i od svega se najbolje očuvala kula koja je pripadala Humskoj župi. Njeni korijeni sežu stoljećima u prošlost. Bila je u sastavu ostrovičke kapetanije, a posadom od 60 nefera i komandanata komandovao je dizdar

Zašto posjetiti Orašac?

Ako ste u potrazi za zabavnim, uzbudljivim i izazovnim pustolovnim aktivnostima na otvorenom, ne tražite dalje. Možete doživjeti nezaboravne aktivnosti na otvorenom i istraživati. 

stari grad orasac

Srednjovjekovni grad Orašac

Orašac je srednjovjekovni grad koji je pripadao Humskoj župi, a kasnije osmanski grad u sastavu Ostrovičke kapetanije koji se nalazi na strmom brežuljku iznad istoimenog mjesta

1280px-Orasac_River_Valley

Privreda

Orašac, maleno mjesto u potpunosti okruženo zelenilom, može se pohvaliti obiljem domaćih proizvoda i malih proizvođača

PRIDRUŽITE NAM SE

Spremni otkriti novu avanturu?