karta-np
DOBRO DOŠLI U NAŠ PARK

Kako do nas?

Nacionalni park Una nalazi se u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, uglavnom na području grada Bihaća te u manjoj mjeri u općini Bosanski Petrovac i Drvar. Proteže se uz granicu s Hrvatskom a udaljen je svega 30-ak kilometara od Nacionalnog parka Plitvička jezera. 

Najbliži granični prijelazi Nacionalnom parku i gradu Bihaću su: 

– Granični prijelaz Užljebić,
– Graniči prijelaz Izačić – Ličko Petrovo Selo, 
– Granični prijelaz Strmica.

PREPORUČUJEMO

Pronađite svoj sljedeći odmor

Ulazi u park

Ulaz br. 1 - Gorjevac

Nalazi se uz magistralnu cestu M-5, na 14-om kilometru od centra Bihaća u pravcu Bosanski Petrovac. Predstavlja jedan od tri uspostavljena ulaza u posjetilačku zonu Štrbački buk – Lohovo.

Maksimalna brzina vozila na ovoj dionici je 30km/h (makadamski put).

Ulaz br. 2 - Ćukovi

Pješačko-biciklistički ulaz koji se nalazi uz lokalnu cestu R408 na ulazu u naselju Ćukovi koja vodi ka unutrašnjosti odnosno Štrbačkom buku, Kulen Vakufu i Martin Brodu.

Ova staza je namjenjena samo za pješačenje i biciklizam. Strogo zabranjen pristup motornim vozilima.

Ulaz br. 3 - Ćelije

Nalazi se na putu koji vodi od naselja Orašac prema Štrbačkom buku. Radi se o kombinaciji makadamskog i asfaltnog puta a ulazno-kontrolni punkt nalazi se u zaseoku Ćelije.

Prometovanjem ovom dionicom je dozvoljeno samo za putnički promet odnosno automobile i minibus vozila (max. 35 sjedišta).

Ulaz br. 4 - Raćić

Ulaz br.4 – Račić trenutno je u fazi izrade i nije u funkciji. Više informacija uskoro.

Ulaz br. 5 - Martin Brod​

Nalazi se u dijelu naselja odakle staza vodi prema Milančevom (Velikom) buku a koji predstavlja samo dio kompleksa martinbrodskih slapova na kojem se vrši kontrola i naplata ulaznica.

Nedaleko od ovog ulaza nalazi se piknik zona Lučica opremljena natkrivenim stolovima i klupama. Piknik zona se nalazi na desnu stranu nakon samog ulaza.

Ulaz br. 6 - Lohovo

Nalazi se sa lijeve strane rijeke Une i predstavlja najbližu tačku i ulaz u Park od grada Bihaća. Na ulazu se nalazi drvena kućica tj. informativno-kontrolni punkt.

Slapovi Une su prirodne vrijednosti koje između ostalih krase i ovaj dio Nacionalnog parka a izazivaju vas na ugodnu šetnju šumskim putem od Dvoslapa do Troslapa.